wtorek, 12 lipca 2016

Dżem brzoskwiniowo-lawendowy

Ten dżem to coś dla wielbicieli zapachu tych drobnych, fioletowych kwiatuszków...postanowiłam zatrzymać troche lata w słoiku :)...cudownie będzie zimą otworzyć słoiczek i poczuć ten zniewalający aromat i wrócić wspomnieniami do ciepłych letnich dni :)...  A lawenda tak idealnie kompnuje się ze słodkimi brzoskwiniami... Polecam Wam :)!


Składniki:
* 1,5kg brzoskwiń, umytych, wypestkowanych i drobno pokrojonych 
* 200g cukru
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżeczki masła
* 2 łyżeczki ekstraktu lawendowego (przepis)
* 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem (oprócz suszonej lawendy). Podgrzewamy, aż owoce puszczą sok, zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę na minimalna i gotujemy przez 1godzinę, wyłączamy, studzimy, chowamy do lodówki. Następnego dnia, znów zagotowujemy, gotujemy przez 1godzinę, wyłączamy, studzimy i chowamy do lodówki. 3-go dnia postępujemy tak samo tylko przed rozpocząciem gotowania dodajemy suszoną lawendę. Podczas gotowania dżem musimy często mieszać, żeby nam się nie przypalił. Jeśli nie mamy czasu na 3-dniowe gotowanie dżemu możemy go zrobić w ciągu jednego dnia gotując przez około 3 godziny, ale smaczniejsza wersja jest ta wymagająca 3dniowego gotowania :). Gotowy, dżem powinien być gęsty.
Do piekarnika nagrzanego do 100st. C wkładamy słoiczki i wyparzamy je przez 10-15minut. Wyjmujemy i nalewamy do nich gorący dżem, zakręcamy słoiczki. Dno garnka wykładamy ściereczką, układamy na niej słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



2 komentarze: