środa, 6 lipca 2016

Bezglutenowe muffiny czekoladowe

Dziś mam dla Was przepis na bardzo czekoladowe i bardzo pyszne muffiny :-)! Ktoś chętny :)??


Składniki:
* 1 dojrzały banan
* 160g jogurtu naturalnego
* 2 jajka
* 100g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
* 15g kakao
* 100g mąki ryżowej
* 50g mąki ziemniaczanej
* 50g mąki kukurydzianej
* 50g zmielonych orzeszków ziemnych
* 130g cukru
* 20g wiórek kokosowych
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* mała szczypta chilli w proszku

Oraz:
* kilka malin, poziomek, truskawek, jagód, porzeczek - na wierzch
* 50g posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)

Czekoladę topimy w 100g jogurtu, studzimy. W jednej misce rozgniatamy banana, dodajemy jogurt, jogurt ze stopioną czekoladą i jajka, roztrzepujemy. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki suche. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i za pomocą rózgi kuchennej - łączymy. Przekładamy do formy wyłożonej do muffinek wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Dekorujemy owocami i posiekaną czekoladą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175st. C przez 15-17 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz