Nawet nie spodziewałam się, że czekolada tak idealnie pasuje do mięsa!
Składniki:
* 1 polędwiczka wieprzowa, umyta i osuszona
* 140ml czerwonego, wytrawnego wina
* 1/2 łyżeczki nasion kolendry
* 1 ząbek czosnku, grubo pokrojony
* 2 szalotki, pokrojone w piórka
* 1/2 łyżeczka cynamonu w proszku
* niewielka ilość soli
* 1/4 pęczka rozmarynu, umytego (same igły)
* 1 łyżka kakao
Sos:
* niewielka ilość marynaty pozostałej z marynowania polędwiczki (ok. 100-150ml)
* 40g gorzkiej czekolady
W moździerzu ucieramy nasiona kolendry.
Przekładamy ją do miski, dodajemy czosnek, szalotki, cynamon. Całość
doprawiamy solą i zalewamy czerwonym winem. Do marynaty dodajemy igły
rozmarynu (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
Oczyszczone polędwiczki przekładamy do
marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki mniej
więcej na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki mięso odstawiamy na ok. 20
minut. Obie polędwiczki przecinamy na pół i obsmażamy z każdej strony na
patelni grillowej, bez dodatku oleju. Mięso układamy na kratce, którą
umieszczamy na blasze piekarnikowej. Pieczemy przez 15 minut w
piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg).
Na deskę wysypujemy kakao, obtaczamy w nim wyjęte z piekarnika polędwiczki, odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Sos: Do garnka wlewamy niewielką ilość marynaty i gotujemy. Jeśli jest taka potrzeba - odszumowujemy. Dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Sos mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady
Na środek talerza wykładamy sos. Polędwiczki kroimy w plastry i układamy
na sosie. Polędwiczkę dekorujemy sosem i kilkoma igłami rozmarynu.
Źródło przepisu: tutaj.
piękne zdjęcia, a i polędwiczka cudownie podana! :)
OdpowiedzUsuń