sobota, 13 lutego 2016

Filet z ryby w marynacie bazyliowo-czosnkowej z pieczonymi ziemniakami i marchewką

Moja rybkę przyprawilam marynata bazyliowo-czosnkowa, do tego dodalam aromatyczne pieczone warzywa...calosc fajnie sie komponuje, jest smacznie i aromatycznie...polecam :-)!


Składniki:
* 3 filety ryby
* sól, pieprz,
* bazylia (garść świeżych listków - ok. 20szt)
* 1 łyżka oleju
* 1 ząbek czosnku
* szczypta soli
* pomidorki koktajlowe - ilość według uznania

Filety opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Posypać solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe umyć i zostawić do osuszenia.
Do moździerza lub pojemnika blendera włożyć listki bazylii, obrany i starty na tarce ząbek czosnku (łatwiej będzie rozetrzeć w moździerzu, do blendera można włożyć w całości), olej i szczyptę soli - rozetrzeć. Powstałą masą natrzeć filety i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i zostawić na 10 min.
Wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piec przez ok. 20-25min.

Pieczone warzywa:
* dowolna ilość ziemniaków i marchewek (wg upodobań :))
* papryka słodka
* tymianek
* sól i pieprz
* olej

Warzywa obrać, opłukać, osuszyć. Następnie pokroić w słupki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami, skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. C do miękkości (ok. 45-60min).






















4 komentarze:

  1. z ogromną chęcią zjadłabym taką rybę.. Muszę sama pokusić się o jej przygotowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała ryba, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń