wtorek, 16 lutego 2016

Sernik z wiśniami w żelu

Uwielbiam serniki! Uwielbiam wiśnie!...jak dla mnie połączenie idealne ;)! Zapraszam na sernik z wiśnią w żelu :).


Składniki:
Masa serowa:
* 850g twarogu, zmielonego minimum 3 razy
* 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
* 300g jogurtu naturalnego
* 1 szklanka cukru
* 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
* szczypta soli

Wiśnie w żelu:
* 300g wiśni (świeżych lub mrożonych)
* 1/3 - 1/4 szklanki cukru (do smaku)
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody
* 3 łyżeczki żelatyny
* 2 łyżki soku z cytryny

Masa serowa:
Piekarnika nagrzać do 180st. C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - na dół piekarnika wstawić niewielką blaszkę z gorącą wodą.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, małymi porcjami dodawać zmielony twaróg, jogurt, a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki połączyć masę serową z ubitą pianą.
Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wyłożonej papierem, bądź wysmarowanej masłem o wymiarach : 31cm x 21cm. Pieczemy przez 10min w temp. 180st. C, a później zmniejszamy do temp. 150st.C i pieczemy przez 60 minut.

Owoce w żelu:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i zostawiamy na 10minut do napęcznienia.
Do rondelka wkładamy wiśnie, zasypujemy je cukrem i kładziemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie oraz sok cytrynowy, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Chwilkę studzimy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy i jeszcze płynną polewamy sernik.



1 komentarz:

  1. wygląda perfekcyjnie.. <3 sernik na mokry, gęsty i jak na ser przystało zbity.. wiśnie cudownie opatulają sernik- mmmm :)

    OdpowiedzUsuń