piątek, 29 stycznia 2016

Puszyste naleśniki bezglutenowe

Ciężko bylo mi uzyskać efekt puszystych i miękkich naleśników bezglutenowych. Ale przez przypadek mi się to udało :). I ku memu zaskoczeniu z apetytem jadła je też moja córka, której dania z mąk bezglutenowych najczęściej nie smakują. Warto spróbować, są naprawdę pyszne :)!


Składniki:
* 100g mąki kukurydzianej
* 100g mąki jaglanej
* 50g mąki ryżowej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 500g jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku)
* 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
* 1 łyżka ksylitolu
* szczypta soli

Mąki, ksylitol, żółtka i jogurt połączyć dokładnie w misce. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to można dolać do niego mleka w ilości takiej, żeby otrzymać dość rzadkie, ale nie wodniste ciasto.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki wmieszać do ciasta naleśnikowego.
Smażyć na średnim ogniu po ok. 30 sekund z każdej strony.





1 komentarz:

  1. super:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń