Moja bezmięsna wersja barszczyku. Obiad lubiany przeze mnie nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, a w czasie kiedy się gotuje możemy zająć się czymś innym :).
* 3 buraki
* 2 marchewki
* 1/2 korzenia pietruszki
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1,5 l wody
* 2 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* 3 kulki pieprzu ziarnistego
* 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżka oleju
* 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
* sól, pieprz - do smaku
Oraz (do podania):
* ziemniaki obrane i ugotowane w osolonej wodzie
Wodę zagotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym.
Buraki, marchewki i korzeń pietruszki obrać i umyć. Buraki pokroić na półplasterki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Czosnek obrać. Do gotującej się wody dodajemy wszystkie warzywa oraz łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Zmniejszamy ogień tak, żeby zupa tylko delikatnie "migotała". Gotujemy ok. 40-60minut (aż warzywa będą miękkie). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami gorącej zupy i mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanymi i podsmażonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz