Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z książki "Przepisy mistrza Pawła Małeckiego. Cukierni Lidla".
Składniki:
Ciasto:
* 2 jajka
* 500ml mleka 3,2%
* szczypta soli
* 180-200g mąki pszennej tortowej
* 1 łyżka kakao
* 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Oraz:
* 350 g gruszek (obranych, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojone na plasterki)
* 2-3 łyżki cukru
* 1 łyżka soku z cytryny
* 400g śmietany kremówki 30%
* 2-3 łyżki cukru pudru
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 20-30 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki (ok. 10-15 sztuk).
Obrane i pokrojone gruszki skrapiamy sokiem z cytryny. Na gorącą patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, gdy zbrązowieje wrzucamy na patelnię gruszki i karmelizujemy je przez ok 4-5 minut. Zostawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier puder.
Ubitą śmietaną smarujmy naleśniki z jednej strony i składamy je na pół i jeszcze raz na pół. Układamy na talerzach, dekorujemy karmelizowanymi gruszkami i posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).
ojoooj, bajkowe śniadanie, deser i w ogóle!
OdpowiedzUsuńMmmm rozpustnie :)
OdpowiedzUsuń