poniedziałek, 2 marca 2015

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Efekt nocnej ochoty na coś słodkiego i czekoladowego ;).
Ciasto jest bardzo czekoladowe, a posiekane migdały przyjemnie chrupią. Przez tak dużą zawartość czekolady ciasto jest bardzo sycące i smaczne :). Polecam :)


Składniki:
* 50g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
* 200g mlecznej czekolady
* 3 łyżki wody
* 100g cukru trzcinowego
* 150g masła
* 4 łyżki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 200g migdałów obranych ze skórki i posiekanych
* 6 jajek
* szczypta soli

Czekoladę przełożyć do miski umieszczonej nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą. Dodać do niej 3 łyżki wody i mieszać, aż czekolada się roztopi. Dodać do niej cukier i zdjąć rondel z ognia, mieszać aż cukier się rozpuści.
Partiami dodawać masło, cały czas mieszając, następnie wsypać posiekane migdały i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Jedno po drugim wlewać żółtka, cały czas energicznie ubijając.
Białka ze dodatkiem szczypty soli ubić na pianę i za pomocą drewnianej łyżki połączyć z masą czekoladową. Okrągłą formę o średnicy 23cm wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto i wygładzić powierzchnię.
Piec 40-45min w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, aż ciasto wyrośnie i będzie twarde w dotyku, a jego powierzchnia popęka.
Wyjąć z piekarnika. Po 30-40 minutach wyjąć z formy i całkowicie wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami i śmietaną.


 Przepis z książki "Przysmaki z czekolady. Ponad 100 wspaniałych przepisów" - z moimi zmianami

5 komentarzy:

  1. Cudowną ma konsystencję, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, wiem ;) , a strasznie się bałam że nie wyrośnie, ale ciasto nie miało z tym problemu :) - tak samo jak ze zniknięciem w niewyjaśnionych okolicznościach ;)

      Usuń