wtorek, 10 marca 2015

Orzechowy Shortbread

Shortbread to tradycyjne szkockie ciasteczka. Przeglądając w internecie inne przepisy na to ciasto stwierdziłam, że jest to zmodyfikowana wersja i sporo różni się od oryginału. Ciężko jest mi stwierdzić, która jest lepsza, ponieważ nie miałam okazji wypróbować oryginalnego przepisu.
Co mogę powiedzieć o tej wersji? Chrupiąca przekąska :), ciasto jest dość tłuste co da się wyczuć w smaku, ale mi ani reszcie domowników to nie przeszkadzało, bo mimo to było smaczne ;). Polecam.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw"


Składniki:
* 2/3 szklanki orzechów włoskich
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki razowej mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich (ja użyłam stopionego masła)
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek
* 1 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
* 1 łyżeczka esencji waniliowej

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Orzechy prażyć 7 minut, żeby zrobiły się chrupkie i aromatyczne. Nie wyłączać piekarnika. Odstawić orzechy do ostygnięcia, a następnie wrzucić do malaksera wraz z mąką pszenną i ucierać, aż będą drobno zmielone.
Przełożyć orzechy z mąką do dużej miski. Wsypać mąkę razową, cukier puder i sól, następnie wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, olej z orzechów włoskich, skórkę otartą z cytryny i esencję waniliową. Starannie wyrobić.
Wylepić ciastem dno tortownicy o średnicy 23cm. Nakłuć ciasto w kilkunastu miejscach. Ostrym  nożem podzielić ja na 16 trójkątnych porcji, nie krojąc ich do samego dna.
Piec 30 minut, aż ciasto się przyrumieni i zrobi chrupiące z wierzchu. Sprawdzić po 20 minutach. Jeśli przypieka się za mocno, zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Wyjąć shortbread z piekarnika i pokroić na kawałki, póki jest jeszcze ciepłe. Ostudzić w formie ustawionej na metalowej kratce.








3 komentarze: