wtorek, 26 kwietnia 2016

Zapiekanka ze szparagami i zielonym groszkiem, bezglutenowa

Trochę się zagapiłam i moje danie lekko mi się spiekło z wierzchu. Miałam go już nawet nie wstawiać, ale tak mi smakowało, że stwierdziłam, że i tak danie trafi na bloga :). Oczywiście przepis zamieszczam z czasem odpowiednim do upieczenia dania, a nie przypalenia go ;)... Zapraszam :)!


Składniki:
* 150g suchego makaronu bezglutenowego (u mnie świderki z mąki kukurydzianej)
* 500g zielonych szparagów
* 1 puszka zielonego groszku, odsączonego
* 100g wędzonego boczku
* 1 kulka mozzarelli
* 150g śmietany kremówki 30%
* 3 jajka
* 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka masła, stopionego
* 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
* ok 2,5-3 łyżeczki soli
* pieprz, do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i wkładamy do dużej miski.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy w ok. 2 cm kawałki, dodajemy do makaronu.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dużej patelni, bez oleju, zdejmujemy. Podsmażony boczek i groszek również dodajemy do miski. Całość pieprzymy, dodajemy 2 łyżeczki soli oraz stopione masło, mieszamy.
Do śmietany kremówki dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, 1/2 lub 1 łyżeczkę soli, pieprz (do smaku) oraz posiekany tymianek, miksujemy. Dodajemy porozrywaną na małe kawałki mozzarellę, mieszamy.
Zawartość miski przesypujemy do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia i zalewamy śmietanowym sosem. Przykrywamy folia aluminiowa.
Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st.C. Temperaturę zmniejszamy do 180st. C i pieczemy przez ok 20-25minut lub do ścięcia się masy. Wyjmujemy i jeszcze ciepłe podajemy.












3 komentarze: