czwartek, 2 czerwca 2016

Muffiny marchewkowe z rabarbarem i jabłkiem, bezglutenowe

Oj jakoś cicho się tu zrobiło...jedzenie się tworzy, nawet zdjęcia zrobię, ale na wrzucenie na bloga brakuje czasu :(...lub siły ;), ale jestem, żyję i dziś podaję Wam przepis na pyszne, bezglutenowe muffiny :).


Składniki:
(ok. 12 sztuk)
* 100g mąki ryżowej
* 100g mąki ziemniaczanej
* 150g jogurtu naturalnego
* 180g cukru
* 80g oleju
* 3 jajka
* 1 marchewka (ok. 100g), starta na tarce na drobnych oczkach
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Oraz:
* 120g rabarbaru
* 1 jabłko
* 2-4 łyżki cukru (lub do smaku)

Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę, dodajemy do rabarbaru. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy rabarbar i jabłko puszczą sok - próbujemy czy są odpowiednio słodkie, jeśli nie - dosładzamy. Przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru soku (sok później dodamy do ciasta).
W jednej misce łączymy obie mąki, sodę oczyszczoną i startą marchewkę, dokładnie mieszamy.
W drugiej misce łączymy za pomocą trzepaczki: jogurt naturalny, cukier, olej, jajka oraz sok z jabłka i rabarbaru. Dodajemy mąki zmieszane z marchewką, łączymy.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do ok. 3/4 wysokości i na wierzchu układamy po ok. 3/4 - 1 łyżeczce rabarbaru z jabłkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec jeszcze przez 5-10minut (do tzw. "suchego patyczka"). Wyjmujemy i studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz