piątek, 8 kwietnia 2016

Zdrowy deserek jaglany z wiśnią w czekoladzie

Zdrowy deserek z ksylitolem zamiast cukru :). Bardzo smaczne połączenie! Zapraszam :)


Składniki:
5 porcji
I warstwa - wiśnia w czekoladzie:
* 70g mrożonych wiśni lub świeżych, wydrylowanych i odsączonych z nadmiaru soku
* 40g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
* 40g mlecznej czekolady
* 80g śmietany kremówki 30%
II warstwa - kremowa kasza jaglana:
* 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 3 łyżki ksylitolu (lub do smaku)
* 400g (puszka) mleka kokosowego
III warstwa - migdałowa bita śmietana
* 250g serka mascarpone
* 150g śmietany kremówki 30%
* 2-3 łyżki ksylitolu
* 30g migdałów bez skórek, zmielonych
* 1  łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości gorącej wody
 Do dekoracji:
płatki migdałów
rozpuszczona gorzka czekolada 

I warstwa: Śmietanę kremówkę wlać do rondelka i podgrzać prawie do zagotowania, zdjąć z palnika i włożyć do niej połamaną na kawałki czekoladę gorzką i mleczną. Zostawić na 8-10minut, a po tym czasie energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać wiśnie, wymieszać. Masę wyłożyć do 5 pucharków/kieliszków.
II warstwa: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aż zacznie lecieć przez nią czysta woda, przelać wrzątkiem i jeszcze raz wypłukać. Mleko kokosowe zagotować i wsypać do niego kaszę jaglaną, gotować do miękkości. Na koniec dodać ksylitol i zblendować. Rozłożyć do pucharków na warstwę czekoladowo-wiśniową.
III warstwa: Serek mascarpone, śmietanę kremówkę i ksylitol ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną żelatynę i zmielone migdały, krótko zmiksować do połączenia się składników. Udekorować wierzch naszego deseru za pomocą szprycy.
Polać stopioną gorzką czekoladą i posypać płatkami migdałów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz