środa, 6 kwietnia 2016

Polędwica wieprzowa z sosem chrzanowym

Pyszne, delikatne mięso wieprzowe podane z lekko ostrym sosem chrzanowym. Smakuje - wybornie :).


Składniki:
* 1 polędwica wieprzowa ok. 600-700g
* 2 cebule szalotki, pokrojone w drobną kostkę
* 2 ząbki czosnku, starte na tarce na drobnych oczach
* 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
* 2 łyżki oleju ryżowego
* 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
* 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
* ok. 1 łyżeczka soli
* ok. 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
* 300ml bulionu wołowego
* ok. 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
* 1 łyżka oleju, do obsmażenia polędwicy 

Sos chrzanowy:
* marynata pozostała od mięsa
* 1 łyżeczka masła
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody
*sól i pieprz do smaku

Polędwicę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie oprószyć solą i pieprzem.
W misce (wielkości takiej, aby zmieściła się w niej polędwica wraz z marynatą) umieszczamy: cebule szalotki, czosnek, musztardę, olej ryżowy oraz mieloną paprykę słodką i ostrą, dokładnie mieszamy i obtaczamy mięso w marynacie dokładnie je nacierając. Mięso wkładamy mięso do miski i zalewamy zimnym bulionem. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12-14 godzin.
Wyjmujemy mięso z marynaty, przecinamy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy krótko z każdej strony.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego (bez marynaty) i pieczemy przez 15 minut u piekarniku nagrzanym do 180st. C (z termoobiegiem). Wyjmujemy i od razu podajemy.
Sos: marynatę podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło oraz rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.









3 komentarze: