poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Ciasto z musem o smaku szmpana, bezglutenowe

Chciałam kupić szampana (a raczej białe wino musujące, bo szampan zbyt drogi ;)), w sklepie był wybór kiepski...i przez przypadek wzięłam...czerwone wino musujące :D...żeby chociaż białe było ;), ale deser zrobiłam i tak! ;) i bardzo smaczny wyszedł :). Zapraszam!


Składniki:
5 porcji
Ciasto:
* 4 jajka
* 100g cukru
* 75g mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 czubate łyżki kakao
* 2 łyżki masła, stopionego
Mus z szampanem:
* 40g żelatyny
* 8 łyżek zimnej wody
* 300ml szampana
* 100g serka mascarpone
* 300g śmietany kremówki 30%
* 8 płaskich łyżek cukru, zmielonych na puder

Dekoracja:
* stopiona czekolada
* mrożone wiśnie

5 małych foremek ceramicznych o średnicy 7cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno).
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem w misce na puszysty kogel-mogel. Wsypać mąką połączoną z kakao oraz masło i wymieszać. Przelać do przygotowanych foremek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec przez 25-30minut. Wyjąć i ostudzić.
Mus z szampanem: Do żaroodpornej bądź stalowej miski wlać wodę, wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Miseczkę umieścić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać szampana.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder - ubić, połączyć z żelatyną wymieszaną z szampanem. Odstawić w chłodne miejsce i mieszać, aż niemal się zetnie (uwaga: nie trwa to długo!). Mus rozłożyć na upieczonych wcześniej ciastach i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować roztopioną gorzką czekoladą i wiśniami, bądź według własnego uznania :).

Przepis pochodzi z książki "Przysmaki z czekolady. Ponad 100 wspaniałych przepisów" - z moimi zmianami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz