piątek, 1 kwietnia 2016

Gulasz wieprzowy



Składniki:
* 500g wieprzowiny gulaszowej
* 3 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* 5 ziarenek czarnego pieprzu
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka soli
* 1 duża cebula, posiekana w dość drobną kostkę
* 4 ząbki czosnku, startego na tarce na małych oczkach
* 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
* 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
* 300ml gorącej wody
* ok. 8-10 ziemniaków
* 1 papryka
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* 100g przecieru pomidorowego
* 1/2 łyżeczki cukru
* pieprz i sól, do smaku

Na dużej patelni umieszczamy: 1 łyżeczkę soli, olej, pieprz w ziarenkach, liście laurowe, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę mieloną, cebulę i czosnek - szklimy, a następnie zsuwamy na bok. Na patelnię wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Następnie łączymy razem zawartość patelni i krótko razem przesmażamy. Dodajemy gorącą wodę, zagotowujemy i zmniejszamy ogień na mały. Przykrywamy i dusimy ok. 60minut. Woda będzie odparowywać - należy ją uzupełniać do takiej ilości, aby tylko przykrywała mięso.
W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, myjemy i również kroimy w kostkę.
Po upływie 60 minut na patelnię wkładamy ziemniaki, paprykę i tymianek. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez ok. 20-25minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier pomidorowy i cukier, mieszamy, dusimy 3 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz