czwartek, 31 marca 2016

Zupa z pieczonego kalafiora i ziemniaków

Moja dzisiejsza propozycja na smaczny i lekki obiad :).


Składniki:
Wywar:
* 1,5l wody
* 3 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 cebula
* 1/4 selera
* 3-4 ciemnozielone liście pora
* 1 ząbek czosnku
* 1 pęczek natki pietruszki
* 5 kulek ziela angielskiego
* 5 kulek pieprzu czarnego
* 2 liście laurowe
* 1 i 1/2 łyżeczki soli

Oraz:
* 1 główka kalafiora
* 4 ziemniaki
* 1 cebula
*  3 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka suszonej bazylii

W garnku zagotować wodę z przyprawami i ziołami.
W między czasie wyszorować i obrać: marchewki, pietruszkę i selera. Cebulę i czosnek obrać i opalić nad palnikiem. Wszystkie składniki włożyć do gotującej się wody i zmniejszyć temperaturę, żeby wywar tylko delikatnie "migotał".
Kalafiora podzielić na małe różyczki i parzyć przez 5 minut we wrzątku, odcedzić. Kalafiora wkładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, włożyć do drugiej miseczki, dodać 1 łyżeczkę oliwy i 1/2 łyżeczki soli. Cebulę i ząbki czosnku obieramy, cebulę kroimy na pół. Wszystkie warzywa układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st. C i pieczemy. Po ok. 30minutach warzywa mieszamy, żeby dokładnie upiekły się z każdej strony i zwiększamy temperaturę do 180st. C. Pieczemy jeszcze przez 20-30minut, aż warzywa się zarumienią i będą miękkie.
Wywar przecedzić, jeśli trzeba dopełnić gorącą wodą do objętości 1litra. Do wywaru dodajemy upieczoną cebulę, czosnek, 1/2 kalafiora i 1/2 ziemniaków, blendujemy. Dodajemy resztę niezblendowanych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli trzeba). Gotowe :)!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz