Składniki:
Kruche ciasto:
* 40g mąki kukurydzianej
* 40g mąki ryżowej
* 40g mąki ziemniaczanej
* 50g masła
* 1jajko (oddzielnie żółtko i białko)
* garść listków świeżej bazylii
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* duża szczypta soli
Farsz:
* 1 brokuł
* 15 pieczarek
* 1 mały por
* 4 łyżki oleju
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* sól i pieprz
Sos:
* 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
* 3 jajka + białko, które zostało nam od ciasta kruchego
* 1 ząbek czosnku, obrany i starty na tarce na drobnych oczkach
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki pieprzu
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto kruche (oprócz białka) umieszczamy w misce i szybko zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia - łącznie z bokami. Tak przygotowane ciasto dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka niewielką ilością białka (resztę białka zużyjemy do sosu). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C i podpiekamy przez ok. 10-15minut, wyjmujemy i odstawiamy.
Farsz:
W rondelku zagotowujemy wodę z 1/4 łyżeczki cukru, wrzucamy do niej brokuła i gotujemy przez 6 minut na średnim ogniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odkładamy.
Białą część pora myjemy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nią pora i szklimy na małym ogniu (tak, żeby nam się nie przypalił). Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu, mieszamy, gdy będzie miękki ściągamy go z patelni.
Pieczarki myjemy, bądź obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy następne dwie łyżki oleju i wrzucamy na nią pieczarki, rumienimy. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Gdy pieczarki odparują - dodajemy brokuła oraz pora, mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy i zdejmujemy z ognia.
Sos:
Składniki umieszczamy w miseczce i za pomocą trzepaczki łączymy ze sobą.
Farsz wykładamy na podpieczony kruchy spód i zalewamy go przygotowanym sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. C i pieczemy przez 25-30minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz