W tym serniku, masa serowa jest słodzona syropem z czarnego bzu i na dobre jej to wyszło ;). Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
* 180g masła
* 200g cukru
* 300g mąki pszennej
* 4 jajka
* skórka otarta z jednej cytryny
* sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
* 6 łyżek jogurtu naturalnego
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
* 1kg sera kremowego
* 200ml syropu z czarnego bzu
* sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Dekoracja:
* 250g śmietany kremówki 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
* 50 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Cały czas mieszając, stopniowo dodawać naprzemiennie jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 30-40min do zezłocenia. Ciasto ostudzić.
Składniki na masę serową dokładnie połączyć ze sobą, odstawić. Ciasto przekroić w poprzek na pół. Jedną część ciasta umieść z powrotem w formie i rozprowadzić na nim masę serową, wyrównać, przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę, połączyć. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozprowadzić i posypać prażonymi migdałami, chłodzić minimum 2 godziny. Przechowywać w lodówce.
Sernik to najlepsze ciasto na świecie :)
OdpowiedzUsuń...i chyba nigdy nie może się znudzić ;)!
Usuńszczególnie zaintrygował mnie syrop z czarnego bzu :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowanie :) - syrop nadaje sernikowi troszkę innego smaku - jest słodki, ale lekko kwaśny :)
UsuńO mamuniu, ależ to musiało być pyszne! Mogę dostać kawałeczek...? :)
OdpowiedzUsuńwypiekami bardzo lubię się dzielić...więc zapraszam :)!
Usuńciekawe zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuń