sobota, 31 stycznia 2015

Kruche ciasteczka - aspirynki

Są pracochłonne, ale podbiły moje serce upieczoną, chrupiącą warstwą lukru, który tak przyjemnie kruszy się podczas gryzienia, a całości ciasteczka dodaje delikatności.



Składniki (ok. 60sztuk złożonych ciasteczek):
* 350g mąki pszennej
* 220g zimnego masła
* 3 żółtka
* 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masło posiekać z mąką na kruszonkę, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30-60min.


Lukier:
* 1 białko
* 150g cukru pudru
 Białko i cukier puder umieścić w miseczce. Rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru (można mikserem). Powinien powstać w miarę gęsty lukier.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy na grubość ok. 3mm (lekko podsypując mąką) i wykrawać małe kółeczka o średnicy 2,5-3 cm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować cienką warstwą lukru (np. przy pomocy pędzelka lub łyżeczki). Piec w temp. 180-190ºC przez ok. 15 minut lub do zezłocenia.


Oraz:
* ulubiony dżem do przekładania (u mnie truskawkowy)
* wiórki kokosowe, do obtoczenia

Ciasteczka sklejać razem przekładając je dżemem od strony bez lukru.  Boki ciasteczek smarować tym samym dżemem i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Przepis stąd.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz