niedziela, 25 stycznia 2015

Wuzetka

Dziś zapraszam na smaczny kawałek Wuzetki - kakaowego ciasta połączonego z przyjemnym serowym kremem.

Patrząc za okno mam wrażenie, że ktoś posypał mój krajobraz pudrem...magiczne jest to, że ktoś ciągle tym pudrem sypie :). W końcu mamy trochę zimy :).

Przepis: inspiracja z gazetki "przyślij przepis"


Składniki:
Biszkopt:
* 200g mąki pszennej
* 50g mąki ziemniaczanej
* 200g masła
* 230g cukru
* 4 jajka
* 4  łyżki kakao
* 16g cukru waniliowego
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
* 1kg twarogu zmielonego przynajmniej 4-krotnie
* 200g cukru pudru
* 400g śmietany kremówki 30%
* 7 łyżeczek żelatyny
* łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
Dekoracja:
Polewa:
* 1 łyżka kakao
* 25g masła
* 10g cukru

Masło ucieramy, dodajemy cukier, jajka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x32cm i pieczemy ok. 40min w temp. 180ºC. Studzimy.
Krem: Twaróg ucieramy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i lekko studzimy. Śmietankę ubijamy, mieszamy z żelatyną, a następnie z twarogiem i sokiem z cytryny (jeśli używamy). Odstawiamy.
Składniki polewy gotujemy z 1 łyżką wody, nieco studzimy. Ciasto kroimy na pół. Spód smarujemy 2/3 kremu przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą kremu. Ciasto dekoracyjnie polewamy polewą.


5 komentarzy:

  1. bardzo dawno nie jadłam tego ciasta:) świetnie Ci wyszły kosteczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to w takim razie proponuje skorzystać z okazji, wypróbować przepis i przypomnieć sobie smak tego ciasta :).

      Usuń
  2. Ależ śliczne te kosteczki :)

    OdpowiedzUsuń