Przepis pochodzi z tej strony
Składniki:
Biszkopt makowy:
* 4 jajka (w temp. pokojowej)
* 1/2 szklanki cukru (100 g)
* 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g)
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki)
* 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Nasączenie: sok z 3 limonek
Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów)
Masa kawowa:
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 4 łyżki kawy zbożowej
* 2 łyżki żelatyny
* 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej)
* 2 łyżki żelatyny
* 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej)
* 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
* 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
* 4 łyżki cukru pudru
Polewa:
* 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
* 4 łyżki cukru pudru
Polewa:
* 260 ml śmietanki 30%
* 200 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
* 30 g suszonej żurawiny
* 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia
* 200 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
* 30 g suszonej żurawiny
* 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia
Przygotowanie:
Biszkopt makowy:
Na
dno formy o wymiarach około 22 x 34 cm położyć prostokąt wycięty z
papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubić
na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać
jeszcze przez około 1-2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące.
Wciąż
ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę pszenną i
ziemniaczaną, wsypać mak i wlać ekstrakt migdałowy. Zmiksować krótko na
minimalnych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą
masę.
Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 22 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić, biszkopt pozostawić w formie.
Masa kawowa:
Kawę
wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody i wymieszać do
rozpuszczenia. Wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić do nasączenia na
około 10 minut. Następnie podgrzewać na malutkim ogniu mieszając aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki
likieru lub wody w wersji bezalkoholowej. Gdy żelatyna całkowicie się
rozpuści odstawić ją z ognia i dodać cały likier, wymieszać i całkowicie
ostudzić nie dopuszczając do stężenia żelatyny, w razie potrzeby można
podgrzać.
Do miski włożyć połowę (200 ml) śmietanki kremówki
oraz serek mascarpone, miksować przez około minutę na wyższych obrotach
do czasu aż otrzymamy gęstą masę. Dodać ostudzoną, płynną żelatynę i
zmiksować do połączenia się składników. Oddzielnie ubić resztę kremówki
razem z cukrem pudrem na sztywną pianę (jeśli nie używaliśmy amaretto,
można dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru), wymieszać łyżką z masą kawową.
Składamy
Składamy
ciasto: Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce.
Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
Przygotować polewę:
w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na
kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić.
Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny).
Ciasto udekorować żurawiną namoczoną (około godzinę) w zagotowanym (gorącym) likierze lub wodzie.
mmm uwielbiam kawowe słodkości, więc to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńojej, jakie ciekawe ciacho! niebotycznie kuszące ;)
OdpowiedzUsuń