poniedziałek, 19 stycznia 2015

Sernik w cieście czekoladowym

Tym razem sernik :), bardzo przyjemny w smaku i o ciekawym wyglądzie.

Autorka przepisu pisze, że ciasto czekoladowe pięknie wyrasta - niestety nie u mnie (choć ściśle trzymałam się przepisu), nie zmienia to jednak faktu, że ciasto było bardzo smaczne i postanowiłam je zamieścić :).

Cytuję za Autorką.


Składniki na ciasto czekoladowe:
* 1 szklanka mleka
* 125 g masła
* 2 czubate łyżki kakao
* 3/4 szklanki cukru
* 50 g połamanej gorzkiej czekolady
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 3 jajka (białka i żółtka osobno)

Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.
Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).
Składniki na masę serową:
* 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
* 4 jajka (żółtka i białka osobno)
* 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 50 g roztopionego masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka. Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywać masą czekoladową, potem serową, itd. do wyczerpania obu ciast.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz