piątek, 16 stycznia 2015

tort z kremem Snickersowym

Przedstawiam Państwu Tort!;) Chyba pierwszy na moim blogu... Tort z dodatkiem pysznych batoników Snickers, oblany czekoladową polową, posypany orzeszkami ziemnymi - brzmi smacznie?bo jest smacznie ;)! Tylko trzeba się przy nim trochę napracować, ale dla efektu zarówno smakowego jak i wizualnego - warto :-)!


Składniki:
Biszkopt kakaowy:
* 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/4 szklanki kakao (20g)
* 1 łyżeczka octu spirytusowego
* 1 łyżka bardzo ciepłej wody
* szczypta soli

Rolada biszkoptowa:
* 7 białek
* 5 żółtek
* 100g mąki
* 100g cukru
* 1/2 łyżki octu
*1 łyżka bardzo ciepłej wody
* szczypta soli
* 6 cukierków Snickers bardzo drobno pokrojonych

Krem:
* 550ml śmietany kremówki 30%
* 200g batoników Snickers (2 sztuki)
*  2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości bardzo ciepłej wody

Poncz:
* 1/4l ciepłej wody
* 2-3 łyżki soku z cytryny (do smaku)
* 3-5 łyżek Amaretto

Polewa:
*200ml mleka
* 250g gorzkiej czekolady
* 20g cukru
* 25g masła

Oraz:
* 200g orzeszków ziemnych, niesolonych, z grubsza posiekanych
* 250g dżemu wiśniowego

Tort zaczynam od zrobienia kremu, który należy chłodzić w lodówce przez całą noc. Śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia, szybko zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojone na drobniejsze kawałki Snickersy, zostawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu, śmietankę bardzo dokładnie mieszamy, aż Snickersy się rozpuszczą. Ostawiamy do ostudzenia, a następnie chłodzimy minimum 12 godzin. Żelatyna będzie nam potrzebna następnego dnia, gdy będziemy ubijać naszą Snickersową śmietankę.

Teraz czas na biszkopty.
Biszkopt kakaowy: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miseczki przesiewamy obie mąki i kakao, mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Żółtka ucieramy z połową cukru, po minucie ucierania dodajemy ocet i wodę. Miksujemy do otrzymania puszystej masy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, w połowie ucierania dodajemy małymi partiami resztę cukru, ubijając do jego rozpuszczenia po każdym dodaniu. Do ubitej piany dodajemy masę z żółtek i wymieszane mąki z kakao, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.

Rolada biszkoptowa: Przygotować formę, taką dużą, oryginalną od piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180ºC.
Mąkę przesiać do miski, odstawić. Żółtka umieszczamy w drugiej misce i ucieramy z 1/2 cukru. Po minucie ucierania dodać ocet i wodę, utrzeć masę  na puch. W trzeciej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami resztę cukru, ubijając do jego rozpuszczenia po dodaniu każdej porcji. Do ubitej piany dodać utartą masę jajeczną, mąkę i pokrojone na małe kawałki Snickersy, delikatnie połączyć przy użyciu drewnianej łyżki.
Wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę i równomierni rozprowadzić. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25min w zależności od piekarnika.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ściereczkę takiej wielkości, aby zmieścił się na niej cały biszkopt (strona bez papieru do pieczenia powinna znajdować się na ściereczce), delikatnie oderwać od biszkoptu papier do pieczenia, odczekać minutę i zawinąć biszkopt w ściereczkę zwijając ją razem z biszkoptem, w taki sposób, żeby ściereczka oddzielała ciasto od siebie (zapobiegnie to sklejeniu się ciasta). Tak zawinięte ciasto zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy poncz: do garnuszka wlewamy składniki ponczu i łączymy je ze sobą.

Dokańczamy krem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody. Śmietanę z rozpuszczonymi Snickersami ubijamy mikserem, gdy masa będzie już ubita powoli dodajemy żelatynę, krótko ubijamy i mamy gotowy krem.

Teraz czas na połączenie wszystkiego w całość! Kakaowy biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część kładziemy na tortownicę, drugą na razie odkładamy na bok. Biszkopt ponczujemy, smarujemy cienką warstwą dżemu i kremem.
Rozwijamy roladę i pozbywamy się ściereczki. Kroimy ją na 3 równe części w taki sposób:


Każdą część rozwijamy, ponczujemy, smarujemy dżemem i kremem:


I teraz będziemy bawić się w budowniczego :)! Zwijamy pierwszą roladkę i stawiamy ją pośrodku biszkopta kakaowego. Następną roladkę przykładamy do tej, która jest już na torcie, jako jej przedłużenie i to samo robimy z trzecią roladkę. Ale przed nami najgorsze - wycinanki... Z odłożonej części biszkopta kakaowego wycinamy paseczki o szerokości mnie więcej 2cm i wysokości naszej rolady, która znajduje się już na torcie. Każdy paseczek ponczujemy, smarujemy dżemem i kremem. Tak przygotowane paseczki przyklejamy pionowo do naszej roladki. Prawdopodobnie okaże się, że spód naszego tortu będzie troszkę za duży w porównaniu do góry, ale nie jest to problemem - nadmiar możemy po prostu odkroić nożem nadając naszemu wypiekowi odpowiedni rozmiar. Resztę kremu rozsmarowujemy na bokach tortu i na gorze.

Teraz czas na dekorację. Polewa: Zagotowujemy mleko, zestawiamy z ognia i dodajemy czekoladę cukier i masło, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników i postania gęstej masy, odstawiamy do ostudzenia (musimy uważać, aby masa zbyt bardzo nam nie stężała, bo ciężko będzie nią polać tort, z kolei zbyt rzadka spłynie z niego).
Dekorujemy cały tort polewą, a boki dodatkowo posypujemy orzeszkami ziemnymi. Gotowe!







7 komentarzy: