środa, 7 stycznia 2015

Rolada pomarańczowo-korzenna

Obiecana rolada :), zdjęcia niestety nie zachwycają :/... Jak będę robiła ją następnym razem to postaram się o lepsze i wtedy je wymienię ;). Rolada zachwyciła mnie smakiem i mimo nie do końca udanych zdjęć postanowiłam podzielić się przepisem :).


Składniki:
Biszkopt:
* 7 białek
* 5 żółtek
* 100g mąki pszennej
* 100g cukru
* 1/2 łyżki octu
* 1 łyżka przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka kakao
* 1 łyżka bardzo ciepłej wody
* szczypta soli

Krem:
* 230ml mleka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 żółtko
* 7 łyżek cukru
* 1 łyżka masła
* 150ml soku pomarańczowego
* 250g serka mascarpone
* 250g śmietany kremówki 30%
* 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody

Oraz:
* kilka kawałeczków czekolady gorzkiej rozpuszczonych nad kąpielą wodną (do dekoracji)

Przygotować formę, taką dużą, oryginalną od piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180ºC.
Biszkopt: Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać, odstawić. Żółtka umieszczamy w drugiej misce i ucieramy z 1/2 cukru. Po minucie ucierania dodać ocet i wodę, utrzeć masę  na puch. W trzeciej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami resztę cukru. Do ubitej piany dodać utartą masę jajeczną i mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika, delikatnie połączyć przy użyciu drewnianej łyżki.
Wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę i równomierni rozprowadzić. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25min w zależności od piekarnika.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ściereczkę takiej wielkości, aby zmieścił się na niej cały biszkopt (strona bez papieru do pieczenia powinna znajdować się na ściereczce), delikatnie oderwać od biszkoptu papier do pieczenia, odczekać minutę i zawinąć biszkopt w ściereczkę zwijając ją razem z biszkoptem, w taki sposób, żeby ściereczka oddzielała ciasto od siebie (zapobiegnie to sklejeniu się ciasta). Tak zawinięte ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem:  do garnka wlewamy 1/2 mleka i cały sok pomarańczowy (może to wyglądać tak jakby mleko się zważyło, ale jeśli mamy świeże mleko to nie ma powodu do obaw:) ) dodajemy cukier, masło i zagotowujemy. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy obie mąki i żółtko - miksujemy do połączenia. Energicznie mieszając wlewamy do zagotowanego mleka z sokiem, podgrzewamy i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Studzimy.
Do budyniu dodajemy serek mascarpone, dokładnie miksujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec dodajemy dwie łyżki cukru pudru, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy.
Do masy budyniowej dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy masy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Gotowy krem wstawiamy do lodówki, aby troszkę stężał.
Ostudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy formując roladę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby się schłodziło. Udekorować czekoladą.





1 komentarz: