wtorek, 30 grudnia 2014

Sernik kokosowo - żurawinowy - przepyszny!

Jeszcze w świątecznej scenerii :).
Czy macie może mrożoną żurawinę? Jeśli tak to koniecznie musicie spróbować tego sernika!
Strasznie żałuję, że zrobiłam tak małe zapasy żurawiny. Dopiero w tym roku spróbowałam jej w innej wersji niż suszona. Zawsze wydawało mi się że ten owoc jest tak kwaśny, że wręcz niejadalny w świeżej postaci...tylko czemu nie pomyślałam, że można z niej przygotować pyszny kompot z dodatkiem cynamonu, goździków i soku pomarańczowego...albo jako dodatek do takiego właśnie sernika. Jest idealny!obłędny...!

Przepis pochodzi stąd. Z moimi małymi zmianami.


Składniki:
Spód biszkoptowo-kokosowy:
* 4 białka
* 4 łyżki cukru
* 130g wiórków kokosowych
* 1 i 1/2 łyżki mąki (u mnie żytnia)

Masa serowa:
* 1kg twarogu, zmielonego minimum czterokrotnie (ja kupiłam w sklepie już zmielony twaróg, więc miał idealną konsystencję)
* 250g serka mascarpone
* 1 i 1/4 szklanki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki żytniej
* 3 jajka
* 1/2 puszki (200g) mleka kokosowego

Żurawina:
* 300g żurawiny świeżej lub mrożonej
* 4 łyżki cukru
* 1/4 szklanki soku malinowego lub żurawinowego

Mus kokosowy:
* 1/2 łyżki stołowej żelatyny
* 1/2 puszki (200g) mleka kokosowego
* 400g śmietany kremówki 30% (bardzo zimnej)
* 1/2 szklanki cukru


Oraz opcjonalnie:
* 2 łyżki likieru lub rumu kokosowego Malibu
do dekoracji: żurawina, wiórki kokosowe, czekolada

Formę o wymiarach 20x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ubijać jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Dodać wiórki kokosowe i mąkę, delikatnie wymieszać i wyłożyć na spód formy, rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 10min.
Masa serowa: Do miski włożyć twaróg i serek mascarpone, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując do połączenia się składników, dodać kolejne jajko, gdy poprzednie będzie już zmiksowane z masą. Dodać 1/2 puszki mleka kokosowego i zmiksować na jednolitą masę (mleko kokosowe z puszki przed podzieleniem na dwie części wymieszać). Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20minut (lub do czasu, aż sernik będzie lekko ścięty), wyjąć z piekarnika.
Żurawina: Rozmrożoną lub świeżą żurawinę wsypać do garnka razem z cukrem i co chwilę mieszając gotować przez ok. 8-9 minut. Dodać sok malinowy i wymieszać. Wyłożyć na sernik. Ostudzić przed wyłożeniem musu kokosowego.
Mus kokosowy: Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać likier kokosowy lub kilka łyżek mleka kokosowego, wymieszać i odstawić na 15 minut. Namoczoną żelatynę postawić na malutkim ogniu i cały czas mieszając rozpuścić. Dodać resztę mleka kokosowego i wymieszać na jednolitą masę. Zimną śmietankę ubić w zimnej misce z dodatkiem cukru na sztywny krem (początkowo na małych obrotach, później na średnich, kończąc na wyższych). Do ubitej śmietanki dodać mleko kokosowe z żelatyną i wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować żurawin, wiórkami lub czekoladą.






4 komentarze:

  1. Łał ,pyszny ,brak mi słów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :),też lubię "jeść ze zdjęć" ;)

      Usuń
  2. Wyszło piękne zestawienie kolorów, o smaku to już nawet nie wspominając, bo na pewno bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :). Mnie też urzekło to zestawienie kolorów, dlatego musiałam wypróbować :)

      Usuń