niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki alpejskie

Dziś świątecznie! Miękkie i niezwykle smaczne pierniczki alpejskie. Pierwszą porcję zrobiłam z ilości składników podanych w przepisie... Przy drugiej nie mogłam się powstrzymać - zrobiłam ich trzy razy tyle :)! Jeśli jeszcze nie macie swoich Świątecznych pierniczków to polecam spróbować tych, a jeśli już macie to też polecam je upiec:).

Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki (ok. 25sztuk - w zależności od wielkości foremek do wycinania):
* 250g mąki orkiszowej
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżka przyprawy piernikowej + 1/2 łyżeczki cynamownu
* 1/2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej (opcjonalnie)
* 4 łyżki cukru
* 100g miodu
* 80g masła
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 2 żółtka
Oraz:
* rozmącone jajko do smarowania
* 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady do dekoracji + 1  łyżeczka oleju kokosowego/rzepakowego
* płatki migdałowe do posypania

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski wsypujemy: mąkę, kakao, przyprawę piernikową, cynamon, kawę, sodę i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia się składników. W garnuszku roztopić masło z miodem i cukrem, nie podgrzewając zbyt mocno składników. Zdjąć z ognia i przestudzić. Żółtka utrzeć w oddzielnej misce.
Do miski z mąką dodać masło stopione z miodem i cukrem, wymieszać, w międzyczasie dodać jogurt i dalej mieszać, delikatnie łyżką, aż składniki będą się ze sobą łączyć. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać na gładką masę.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąkę i uformować kulę. Podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości 7-8mm. Wycinać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Wierzch pierniczków posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 8min. Resztki ciasta ponownie złączyć w gładką kulę, ponownie rozwałkować i upiec resztę pierniczków.
Dekoracja: pierniczki posmarować czekoladą stopioną z dodatkiem oleju

Można też przygotować nadziewaną wersję pierniczków:
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Ciasto podzielić na pół, ale nie rozdzielać tych połówek. Na jednej połówce wykładać po pół łyżeczki marmolady lub gęstych powideł śliwkowych, zachowując ok. 2-3 cm odstępy lub więcej (w zależności od wielkości foremek do wykrawania). Nakryć częścią ciasta bez nadzienia i palcem docisnąć ciasto wkoło nadzienia. Wyciąć foremką kształty i piec jak zwykłe pierniczki bez nadzienia.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz