środa, 10 września 2014

Zupa z dyni

Trochę zmian.
Postanowiłam, że nie będzie to już tylko blog "na słodko" ;), ale pojawią się tutaj też jakieś elementy wytrawne ;). Ostatnio nie zawsze mam czas, żeby tworzyć słodkie smakołyki, ale obiad już zrobić trzeba ;). Co o tym sądzicie ?
W tym roku postanowiłam sama zasiać sobie dynię i plon jest duży :) co mnie niezwykle cieszy. Uwielbiam to warzywo, więc postaram się, żeby gościło na tym blogu w różnych formach, także na słodko :).



W tej zupie podoba mi się to, że nie musimy używać do niej wywaru z jarzyn lub bulionu, żeby była smaczna i aromatyczna. Podsmażony boczek daje jej świetny smak, a piękny aromat otrzymujemy dzięki przyprawom i ziołom. Warto spróbować :).


Składniki:
* 1,3 kg dyni ważonej ze skórą
* 3-4 duże marchewki
* 1 mała pietruszka
* 1 duża cebula
* 2 duże ząbki czosnku
* pół żółtej papryki
* 150 g surowego boczku
* 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
* sól, pieprz do smaku
* 1 łyżeczka bazylii
* 3/4 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
* 1 duży pęczek natki pietruszki
* 3 łyżki oleju rzepakowego

Oraz:
* 6 sztuk dużych pieczarek (1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu chilli, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej)
* kilka plasterków wędzonego boczku
* pietruszka do ozdobienia

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Surowy boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na suchej patelni, odstawić. Posiekać pietruszkę, ale samą natkę (bez łodyg, ale nie wyrzucamy ich - jeszcze nam się przydadzą :)). W garnku zagotować 2 litry wody z łyżeczką soli. W międzyczasie obrać marchewki i pietruszkę i pokroić w ćwierć plasterki, gdy woda się zagotuje wrzucić do niej pokrojone marchewki, pietruszkę oraz 3-5 łodyg natki pietruszki, gotować 10 min. Czekając za marchewkami i pietruszką, obieramy cebulę (kroimy w średniej wielkości kostkę) oraz czosnek (siekamy bardzo drobno). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kosteczkę. Po upływie 10 minut wracamy do naszego garnka z marchewkami i pietruszką, jeśli są tak w połowie ugotowane to znaczy, że możemy dodać do nich dynię, cebulę z czosnkiem, paprykę i boczek. Do garnka dolewamy wody w takiej ilości, żeby zakryła warzywa, ale nie więcej. Gotujemy 10 minut. Przyprawiamy: cukrem trzcinowym, bazylią, kurkumą, kminem rzymskim, 1/3 natki pietruszki, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżkę oleju rzepakowego. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy resztę posiekanej pietruszki.
Pieczarki obieramy wraz z nóżkami i kroimy na ósemki, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pieczarki, rumienimy. Gdy pieczarki zmiękną i puszczą sok przyprawiamy je i zdejmujemy z ognia. Plasterki boczku podsmażamy na suchej patelni.
Zupkę nalewamy na talerz, na środku układamy plasterki zrumienionego boczku, kilka pieczarek i natkę pietruszki...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz