Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
* 1kg ziemniaków
* 1/2kg dyni
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 jajko
* 4 łyżki mąki pszennej
* sól
* pieprz
* olej
Ziemniaki, dynię, cebulę i czosnek ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy jajko, mąkę i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy ciasto i wylewamy na patelnię formując placki. Smażymy na średnim ogniu.
* Ja użyłam puree z dyni.
* Po starciu ziemniaków polecam odlać od nich nadmiar wody, bo może się okazać, że ciasto będzie zbyt rzadkie.
już same świeże placki ziemniaczane są pyszne, z dodatkiem dyni pewnie rzucają na kolana... :)
OdpowiedzUsuń