Źródło przepisu: Moje Wypieki
Składniki:
Ciasto kruche:
* 130g masła
* 1/2 łyżeczki soli
* 35 ml mleka
* 175g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki cukru pudru
* 1 żółtko
Autorka zaleca, żeby mleko i masło miały temperaturę pokojową. Ja jednak użyłam zimnego masła i ciasto było pysznie kruche :).
Wszystkie składniki, oprócz mleka, umieszczamy w misce i rozgniatamy palcami, łącząc je z sypkimi składnikami (Autorka wyrabia ciasto mikserem). Dodajemy mleko, tak żeby połączyć składniki (ja użyłam około 20ml). Gotowe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy minimum 2 godziny.
Przygotować formę z wyjmowanym dnem o wymiarach 29x20 (u mnie 21x21, bez wyjmowanego dna, przez to że blaszka była dość mała to wyjęłam ciasto z foremki poprzez przyłożenie dłoni do ciasta i odwrócenie foremki, całe szczęście ciasto się nie złamało :-). Pomimo tego, że użyłam mniejszej formy prawie nie zmieniałam ilości składników). Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 220ºC.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, fasolę lub ryż, które obciążą ciasto.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i piec przez 15min. Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika w celu usunięcia obciążenia wraz z papierem, wstawić do niego ponownie i piec jeszcze przez 10-15min, do zarumienienia ciasta.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić i wyjąć z formy wykładając spód na paterę lub tacę.
Krem z białej czekolady:
* 250g serka mascarpone
* 125ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
* 4 łyżki likieru z białej czekolady (niestety nie miałam, dodałam łyżkę ekstraktu z wanilii)
* 100g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki.
Kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, żeby się nie zważyła). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier (u mnie ekstrakt z wanilii), ciągle mieszając. Następnie dodać czekoladę i wymieszać szpatułką do otrzymania gładkiego kremu.
Oraz:
* 4 łyżki dżemu jagodowego
* 300ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej (użyłam 250ml )
* 2 łyżeczki cukru pudru
* 400g jagód lub borówki amerykańskiej (użyłam 300g mrożonych jagód, rozmrażałam je na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci)
* kilka dużych pokruszonych bez
Przygotowany, ostudzony spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny (ja chłodziłam całą noc), do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy.
Wspaniale wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńooo.. zakochałam się:) piękne ciacho, musiało być wyyyborne! Ale ja nie mam borówek :(
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Uwielbiam takie tarty
OdpowiedzUsuń