Zwiększyłam trochę ilość składników, ale okazało się, że do foremki którą posiadam to trochę za mało, dlatego zmieniłam jeszcze raz ilości i teraz podaję takie jak być powinny :).
Składniki:
Na ciasto:
* 180 g miękkiego niesolonego masła
* 150g gorzkiej, posiekanej czekolady
* 420g konfitury wiśniowej
* 220g drobnego cukru do wypieków
* szczypta soli
* 3 duże roztrzepane jajka
* 220g mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
* 75g czekolady mlecznej
* 75g czekolady gorzkiej
* 60g masła
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, odstawić. W garnuszku roztopić masło i dodać do niego posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól i jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.
Foremkę o wymiarach 25x40cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temp. 180°C przez ok. 50-60 minut lub dłużej do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić. Polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu (ja nie ozdabiałam).
Polewa: Masło roztopić w niewielkim garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby ściągając garnuszek z palnika. Po lekkim ostudzeniu/ zagęszczeniu polać wierzch ciasta.
Ciasto czekoladowe i wiśnie, dla mnie to zawsze idealne połączenie:-)
OdpowiedzUsuńZ wiśnami i polewą to smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuńTa polewa wygląda cudnie a do kawusi takie ciacho idealne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie, a ta pooolewa <3 rozpływam się z nią :)
OdpowiedzUsuńAleż on wygląda apetycznie! Zjadłabym chyba w całości, mniam!: )
OdpowiedzUsuń