Mam jeszcze bardzo smaczne ciasto z dodatkiem czekolady do pokazania Wam Drodzy Czytelnicy :-), ale to w następnym wpisie. A dziś pyszne czekoladki, idealne na prezent. Od razu mówię, że troszkę czasu trzeba im poświęcić, bo smarowanie papilotek czekoladą jest dość czasochłonnym zajęciem (zwłaszcza, że ja robiłam czekoladki z podwójnej porcji :o))...
Przepis pochodzi z książki: "Przysmaki z czekolady. Ponad 100 wspaniałych przepisów"
Składniki (20 czekoladek):
* 100g półsłodkiej czekolady
Nadzienie:
* 100g półsłodkiej czekolady
* 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
* 200g serka mascarpone
* kakao w proszku (do posypania) [pominęłam]
Przygotować tacę/duży talerz i włożyć go do lodówki. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostrożnie wysmarować czekoladą wnętrza 20 małych papilotek, tak by masa dokładnie wypełniła karbowane brzegi (ja robiłam to za pomocą wąskiej łyżeczki). Każdą papilotkę wysmarowaną czekoladą od razu wkładać na tackę/talerz umieszczony w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje, ostrożnie usunąć papilotki.
Przygotować nadzienie. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone przełożyć do miski i utrzeć z esencją waniliową oraz czekoladą, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wstawić do lodówki i chłodzić, od czasu do czasu ubijając, aż krem stężeje.Przygotować tacę/duży talerz i włożyć go do lodówki. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostrożnie wysmarować czekoladą wnętrza 20 małych papilotek, tak by masa dokładnie wypełniła karbowane brzegi (ja robiłam to za pomocą wąskiej łyżeczki). Każdą papilotkę wysmarowaną czekoladą od razu wkładać na tackę/talerz umieszczony w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje, ostrożnie usunąć papilotki.
Przełożyć nadzienie do szprycy i napełnić nim czekoladowe kubeczki. Posypać kakao i podawać.
Mniaaam, maksymalnie czekoladowo
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale ;D
OdpowiedzUsuń