Przepis pochodzi z książki: "Przysmaki z czekolady. Ponad 100 wspaniałych przepisów".
Składniki:
Ciasto:
* 150g mąki pszennej
* 2 łyżeczki kakao w proszku
* 2 łyżeczki cukru pudru
* szczypta soli
* 50g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
* 1 żółtko
* lodowata woda [ja użyłam ok. 1/4 szklanki]
* do ciasta dodałam jeszcze 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa ganache:
* 200g półsłodkiej czekolady (o zawartości 70% kakao) [u mnie 100g mlecznej i 100g gorzkiej]
* 2 łyżki niesolonego masła, zmiękczonego
* 250ml gęstej śmietany [użyłam 100ml kremówki i 150ml śmietany 18%, kremówki mi brakło ;)]
* 1 łyżeczka ciemnego rumu (niekoniecznie)
* wiórki czekolady (do dekoracji) [ja użyłam prażonych migdałów]
Okrągłą formę do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 22cm i żłobkowanym brzegiem (ja użyłam tortownicy) lekko nasmarować masłem. Mąkę, kakao, cukier puder oraz sól przesiać do miski robota kuchennego, dodać masło i zmiksować. Dodać żółtko oraz odrobinę lodowatej wody i zagnieść ciasto. Przełożyć je na blat posypany mąką i kakao, po czym rozwałkować na placek o średnicy większej o 8cm od średnicy formy. Ostrożnie unieść placek, przełożyć do formy i docisnąć. Wyrównać brzegi i odciąć nadmiar ciasta, przesuwając wałkiem po brzegu formy. Przykryć ciasto pergaminem, obciążyć suchymi ziarnami fasoli i wstawić do lodówki na 30min.
Następnie wyjąć z lodówki i piec 15min w piekarniku rozgrzanym do temp. 190ºC. Usunąć ziarna fasoli oraz pergamin i piec jeszcze 5min.
Przygotować masę czekoladową ganache. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski razem ze zmiękczonym masłem. Śmietanę doprowadzić do wrzenia, po czym przelać do miski z czekoladą i dokładnie wymieszać. Dodać rum, cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się roztopi. Ganache przelać na gotowy spód i wstawić tartę do lodówki na 3 godziny. Podawać z dekoracją z wiórków czekolady [lub tak jak u mnie mogą to być prażone migdały].
ale cudo !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękuję bardzo :)! i również pozdrawiam cieplutko! :-)
UsuńTa tarta jest cudownie czekoladowa, chętnie bym kawałek zjadła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :) chętnie zrobię taką jeszcze raz i się podzielę :-)
Usuńkusisz...
OdpowiedzUsuńoj wiem :)! i serdecznie nakłaniam do skuszenia się i upieczenia jej :)
UsuńPo prostu przepiękna! Ideał wśród tart!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Też tak uważam ;).
UsuńRównież cieplutko pozdrawiam:)!
pysznie wygląda:) uwielbiam czekoladę:)
OdpowiedzUsuń...i pysznie smakuje :-).
Usuńo ja... cudo, zabieram kawałek, albo dwaaa! Chce, chcę! :)
OdpowiedzUsuńMogę Ci dać nawet 3 ;)!
Usuńpyszności ;D
OdpowiedzUsuńOwszem ;)pychota :)
UsuńPozdrawiam :)
Chodzi za mną taka tarta, muszę w końcu zrobić! Pycha :)
OdpowiedzUsuń