Już tak niewiele czasu zostało do Świąt... Wczoraj prawie skończyłam robienie piernika staropolskiego, na który przepis znajdziecie
tu. Muszę jeszcze przygotować lukier lub polewę (nie mogę się zdecydować ;-) ) i go udekorować. Postaram się jeszcze przed Świętami zamieścić zdjęcia.
W końcu znalazłam chwilę, żeby polecić Wam przepis na przepyszne pierniczki :-)! Nie wymagają wielu przygotowań, są bardzo szybkie do zrobienia, więc jeśli ktoś znajdzie chwilę czasu przed Świętami, w trakcie lub nawet po, to polecam je wypróbować, bo są przepyszne! Podobnież z każdym dniem stają się coraz lepsze, ale u mnie nie przetrwały zbyt długo ;-).
Przepis znalazłam
tutaj.
Składniki na 20 sztuk:
* 130 g kwaśnej śmietany 18%
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* 200 g cukru
* 1 jajko
* skórka otarta z 1 cytryny
* 1 łyżka kakao
* 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej
* 330 g mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 200°C. W
misie miksera umieścić śmietanę, cukier, jajko i sodę oczyszczoną,
rozmieszać zawartość do momentu rozpuszczenia się cukru, można to zrobić
mikserem lub ręcznie za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki: skórkę
z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać.
Ciasto będzie dosyć klejące. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować
kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyścielonej
papierem do pieczenia. Pierniki
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po
upieczeniu, jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając je w całości do lukru.
Lukier:
*sok z 1 cytryny
* cukier puder
Wymieszać do uzyskania niezbyt gęstego lukru.
Są prześliczne! A w smaku na pewno boskie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne :)
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi pierniczki norymberskie. :) Pycha!
OdpowiedzUsuńpiekne! ;)
OdpowiedzUsuńZ daleka jak małe pączusie;D
Musza byc pyszne. Mięciutkie...Pozdrawiam keksowo:)
OdpowiedzUsuń