piątek, 21 grudnia 2012

Pierniczki

Już tak niewiele czasu zostało do Świąt... Wczoraj prawie skończyłam robienie piernika staropolskiego, na który przepis znajdziecie tu. Muszę jeszcze przygotować lukier lub polewę (nie mogę się zdecydować ;-) ) i go udekorować. Postaram się jeszcze przed Świętami zamieścić zdjęcia.
W końcu znalazłam chwilę, żeby polecić Wam przepis na przepyszne pierniczki :-)! Nie wymagają wielu przygotowań, są bardzo szybkie do zrobienia, więc jeśli ktoś znajdzie chwilę czasu przed Świętami, w trakcie lub nawet po, to polecam je wypróbować, bo są przepyszne! Podobnież z każdym dniem stają się coraz lepsze, ale u mnie nie przetrwały zbyt długo ;-).

Przepis znalazłam tutaj.


Składniki na 20 sztuk: 
* 130 g kwaśnej śmietany 18%
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* 200 g cukru
* 1 jajko
* skórka otarta z 1 cytryny
* 1 łyżka kakao
* 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej 
* 330 g mąki pszennej

Piekarnik nagrzać do 200°C. W misie miksera umieścić śmietanę, cukier, jajko i sodę oczyszczoną, rozmieszać zawartość do momentu rozpuszczenia się cukru, można to zrobić mikserem lub ręcznie za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto będzie dosyć klejące. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając je w całości do lukru.



Lukier: 
*sok z 1 cytryny 
* cukier puder
 Wymieszać do uzyskania niezbyt gęstego lukru.


5 komentarzy:

  1. Są prześliczne! A w smaku na pewno boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypominają mi pierniczki norymberskie. :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne! ;)
    Z daleka jak małe pączusie;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Musza byc pyszne. Mięciutkie...Pozdrawiam keksowo:)

    OdpowiedzUsuń