Ja swoje zrobiłam troszkę cieńsze od tych, które znalazłam tutaj, ale to chyba nie ma znaczenia...
Przepis znaleziony tutaj.
Składniki (ok. 18 sztuk):
* 450 ml kefiru
* 330 g mąki pszennej
* 1 jajko
* 1 płaska łyżeczka sody
* 1 łyżeczka octu
* 1 łyżka cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* olej do smażenia
Sodę
wymieszać z octem i kefirem, stopniowo dosypując mąkę i resztę
składników wyrobić ciasto trochę gęściejsze od śmietany. Smażyć na złoty
kolor, w pierwszej fazie przykryć patelnię pokrywką. Bardzo rosną
dlatego, nie należy nakładać dużych porcji, podawać jeszcze gorące z
dodatkami jakie lubicie.
Och, takie rumiane bliny/placuszki sprawiają, że u mnie na śniadanie wyląduje chyba coś podobnego. Pychota. :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńLubię takie bliny ; )
OdpowiedzUsuńA powiedz mi co jest, to pyszne kremowe coś na talerzu ?
A to kremowe "coś" to po prostu bita śmietana wyciśnięta szprycą:)
Usuńpodoba mi się ten pomysł:)
OdpowiedzUsuńhej! Zostałaś otagowana u mnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)!
UsuńDziękuję bardzo za wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuń