wtorek, 6 listopada 2012

Chrupiący chlebek kukurydziany

Naszła mnie ochota na upieczenie chleba...takiego mięciutkiego w środku, z chrupiącą skórką i pięknie pachnącego...i trafiłam na ten przepis. Chlebek jest pyszny! Muszę stwierdzić, że stanowczo za rzadko piekę chleb, a szkoda, bo smaku takiego domowego chleba wg mnie nawet nie da się porównać do tego kupnego. Może czas na zmiany :-)...


Przepis znalazłam tutaj i cytuję.

Składniki:
Zaczyn poolish:
* 125g mąki pszennej typ 550
* 125g wody
* 0,5g drożdży świeżych (mniej niż 1/4 łyżeczki drożdży instant)
Ciasto właściwe:  
* 315 g mąki pszennej typ 550
* 65 g mąki kukurydzianej 
* 190 g wody 
* 1 łyżeczka soli 
* 7 g drożdży świeżych (płaska łyżeczka instant) 
* 1,5 łyżki oleju 
* 250 g zaczynu j.w.

W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać drożdże w wodzie, dodać mąkę i całość wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 12 do 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia mąkę kukurydzianą rozmieszać z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta. Dodać pozostałe składniki chleba i wyrabiać mikserem ok 3 minuty na poziomie 1, a następnie kolejne 3 minuty na poziomie 2.
Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 minutach wyjąć, lekko odgazować, uformować kulę, przykryć folią i znowu odstawić.
Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut, ciasto włożyć do foremki na 1,5 godziny w temperaturze ok 24 stopnie, po tym czasie powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 240°C, naparować, wstawić chleb i piec ok 35-40 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C.

5 komentarzy:

  1. nic nie zastąpi domowego chleba:)
    Pięknie ci wyrósł, mm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się zapowiada! Wyciągam rękę po kromeczkę:)
    Pozdrawiam - pysznie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie wygląda. Jeśli w końcu zdecyduję się na prawdziwy chleb na zakwasie to chyba ten spróbuję zrobić jako pierwszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pysznie smakuje :), aczkolwiek to nie jest chlebek na zakwasie. Jest to chlebek drożdżowy. Zaczyn poolish to zaczyn drożdżowy, który powstaje z wymieszania równej ilości mąki i wody z bardzo małą ilością drożdży.
      Mimo wszystko polecam wypróbowanie chlebka :).
      Pozdrawiam serdecznie :)!

      Usuń
    2. W takim razie, tym chętniej (i szybciej) spróbuję :)

      Usuń