Przepis znalazłam tutaj i cytuję.
Składniki:
Zaczyn poolish:
* 125g mąki pszennej typ 550
* 125g wody
* 0,5g drożdży świeżych (mniej niż 1/4 łyżeczki drożdży instant)
Ciasto właściwe:
* 315 g mąki pszennej typ 550
* 65 g mąki kukurydzianej
* 190 g wody
* 1 łyżeczka soli
* 7 g drożdży świeżych (płaska łyżeczka instant)
* 1,5 łyżki oleju
* 250 g zaczynu j.w.
W
przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać drożdże w
wodzie, dodać mąkę i całość wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 12
do 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia mąkę kukurydzianą rozmieszać z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta. Dodać pozostałe składniki chleba i wyrabiać mikserem ok 3 minuty na poziomie 1, a następnie kolejne 3 minuty na poziomie 2.
Następnego dnia mąkę kukurydzianą rozmieszać z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta. Dodać pozostałe składniki chleba i wyrabiać mikserem ok 3 minuty na poziomie 1, a następnie kolejne 3 minuty na poziomie 2.
Odstawić
przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45
minutach wyjąć, lekko odgazować, uformować kulę, przykryć folią i znowu
odstawić.
Wyjąć
z miski jeszcze raz odgazować, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut,
ciasto włożyć do foremki na 1,5 godziny w temperaturze ok 24 stopnie, po
tym czasie powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 240°C,
naparować, wstawić chleb i piec ok 35-40 minut. Po 10 minutach
zmniejszyć temperaturę do 190°C.
nic nie zastąpi domowego chleba:)
OdpowiedzUsuńPięknie ci wyrósł, mm:)
Wspaniale się zapowiada! Wyciągam rękę po kromeczkę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - pysznie u Ciebie:)
Niesamowicie wygląda. Jeśli w końcu zdecyduję się na prawdziwy chleb na zakwasie to chyba ten spróbuję zrobić jako pierwszy:)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :), aczkolwiek to nie jest chlebek na zakwasie. Jest to chlebek drożdżowy. Zaczyn poolish to zaczyn drożdżowy, który powstaje z wymieszania równej ilości mąki i wody z bardzo małą ilością drożdży.
UsuńMimo wszystko polecam wypróbowanie chlebka :).
Pozdrawiam serdecznie :)!
W takim razie, tym chętniej (i szybciej) spróbuję :)
Usuń