poniedziałek, 12 listopada 2012

Mój pomysł na sernik z rosą :-)

Mój mały powód do dumy, mój mały sukces :)! Pojawiły się kropelki  i pianka mi nie opadła :). Przepis na sernik tworzyłam sama i bałam się, że nic dobrego z tego nie wyjdzie...myślałam, że masę serową piekłam zbyt krótko i obawiałam się, że jak wyjmę ciasto z foremki to wszystko mi się rozpłynie, a do tego pianka opadnie, nie pojawi się rosa... A tu zaskoczenie:)!wszystko wyszło tak jak chciałam: złote kropelki, pianka jak obłoczek, delikatna masa serowa i ciasteczkowy spód z dodatkiem wiórek kokosowych...jak dla mnie pychota ;-). Polecam!

Przepis mój.

Składniki:
Spód:
* 190g ciastek Digestive
* 50g wiórek kokosowych
* 100g masła, rozpuszczonego
Masa serowa:
* 500g sera kremowego
* 3 duże jajka, 4 małe (oddzielnie białka i żółtka)
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
* 1/2 szklanki cukru
* 50g masła, roztopionego i przestudzonego
* 50ml mleka
* 20ml śmietany 30%
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* szczypta soli
* 1 łyżka wrzątku
Pianka:
* 3 białka
* 110g cukru pudru
* szczypta soli

Formę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód: Ciastka bardzo dokładnie pokruszyć, najlepiej za pomocą blendera. Dodać do nich wiórki kokosowe i rozpuszczone masło, bardzo dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masę wyłożyć równomiernie na przygotowaną formę, dociskając masę do dna za pomocą łyżki.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, w trakcie dodać łyżkę wrzątku. Następnie dodać ser, obie mąki i zmiksować. Ciągle ucierając wlać masło, mleko i śmietanę. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać je do masy serowej, wymieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód.
Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez 1godz. 15min (jeśli ciasto będzie się za bardzo przypiekać, można przykryć folią aluminiową). 5 minut przed końcem pieczenia zacząć robić piankę.
Pianka: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mniej więcej w połowie ubijania dodać partiami cukier puder.
Wyjąć sernik z piekarnika. Piekarnik przestawić na termoobieg, temp. 150ºC. Następnie na serniku rozsmarować przygotowaną piankę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15-20min. Należy uważać, aby nie spiec pianki zbyt mocno, ponieważ nie pojawią się złote kropelki.

5 komentarzy:

  1. Gratuluje wypieku! Sernik z rosą jest pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi się jeszcze nigdy nie udała taka piękna i chrupiąca beza i nie wiem dlaczego :( Twój serniczek wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)!
      Na tym serniku to raczej nie beza tylko pianka - z wierzchu chrupiąca a w środku delikatna i mięciutka :)... Jeśli dłużej piekłabym tą piankę to zapewne wyszłaby beza, ale wtedy nie pojawiłyby się kropelki na których mi zależało :).
      Ale przyznam Ci się, że mi bezy też nie wychodzą i się zastanawiałam jak to się stało, że ta pianka się udała ;).

      Usuń
  3. wygląda obłędnie! ale ta beza musi być chrupiąca z wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń