sobota, 1 września 2012

Muffinki potrójnie czekoladowe

A dziś coś dla wielbicieli czekolady :-). Delikatnie wilgotne ciasto, mocno czekoladowe...z wierzchu przyjemnie chrupiące... :-) hmmmm....tego mi było trzeba ;-)! Polecam :-)!
Przepis znaleziony tutaj.


Składniki (na 12 sztuk):
* 225g mąki pszennej
* 25g kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 100g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
* 100g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
* 2 duże jajka
* 300ml kwaśnej śmietany
* 150g brązowego cukru
* 85g masła, roztopionego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temp. 200°C przez ok. 20-25 min, do tzw. "suchego patyczka".



1 komentarz:

  1. Uwielbiam muffinki:) Twoje wyglądaja bardzo smacznie:)
    pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń