piątek, 29 czerwca 2012

Tarta z jabłkami

Przepis zaczerpnięty z bloga Przepyszne. Ciasto jest doprawdy PRZEPYSZNE :). I w końcu znalazłam idealny dla mnie przepis na ciasto kruche :) za co serdecznie dziękuje autorce powyższego bloga :).

Powoli zaczyna się odliczanie do wakacyjnego wyjazdu :)...już nie mogę się doczekać! :-)


cytuję :)

Składniki na formę o średnicy 30cm (u mnie forma 25cm, ale i tak wszystko mi się ładnie zmieściło ;) :
Ciasto:
* 250g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 125g masła lub margaryny
* 1 jajko
* 1/2 szklanki cukru
* szczypta soli

Budyń:
* 2 i 1/2 szklanki mleka
* 1/3 szklanki cukru
* cukier waniliowy
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
* 2 średniej wielkości jabłka (ja potrzebowałam 3)
* szczypta cynamonu

Jajko utrzeć z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Do mąki wymieszanej z proszkiem dodać margarynę, posiekać, dodać masę jajeczną, wyrobić ciasto.Formę delikatnie wysmarować roztopionym tłuszczem i wykleić ciastem. Podpiec przez ok. 20min. w temp. 200ºC .
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka zmiksować z mąką. Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia.Gorący budyń wyłożyć na ciasto, na to ułożyć pokrojone w plastry jabłka i posypać cynamonem. Piec jeszcze przez ok. 15min. w temp. 200ºC.




10 komentarzy:

  1. wygląda ślicznie, dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie ułożone jabłka - fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za tak miłe komentarze :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto z jabłkami,ja przeważnie używam prażonych z Lidla bo są rewelacyjne,ale teraz zrobię z świeżych bo akurat sezon się zaczyna.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyyyyszna! talentu kulinarnego mi brakuje, ale wypróbowałam i wszyscy w domu stwierdzili, że świetna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jednak talent kulinarny posiadasz :)... Więcej wiary w swoje umiejętności :). Zresztą nie trzeba być nie wiadomo jakim cukiernikiem, żeby upichcić coś pysznego :).

      Usuń
  6. Właśnie ją upiekłam :) wygląda przepięknie :)
    Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń