środa, 27 czerwca 2012

Racuchy z jagodami czyli...

...dobry pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie :). Jagody świetnie wpływają na układ pokarmowy; zawierają dużo witamin, np. A, C, E czy PP. Owoce te obniżają poziom cukru we krwi, a także wpływają pozytywnie na oczy, ponieważ leczą je i poprawiają widzenie.
Rauchy są przepyszne i gorąco polecam wypróbowanie przepisu :).

Przepis znalazłam na blogu Zjedz ze smakiem i nieznaczenie zmieniłam go, dostosowując do swoich potrzeb i do tego co akurat miałam w lodówce ;).


Składniki na ok. 35szt.:
* 450ml kefiru
* 150ml jogurtu naturalnego
* 2 łyżki brązowego cukru
* 4 jajka
* szczypta soli
* 3 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* jagody (ilość według uznania)

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kefir, jogurt naturalny,  mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, ale nie za bardzo. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Do gotowej masy dodajemy kilka garści jagód, bądź innych owoców, dokładnie mieszamy. Smażymy na niskiej temperaturze z niewielką ilością tłuszczu lub bez niego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz