wtorek, 26 czerwca 2012

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Ostatnio nie miałam czasu zaglądać na bloga, byłam na nim tylko parę razy (co widać po ilości zamieszczonych postów)...nie powinnam go tak zaniedbywać, tylko postarać się o zwiększenie jego popularności...Cóż, chyba najwyższy czas coś z tym zrobić :).
Muszę popracować nad jakością zamieszczanych tutaj zdjęć...

Kolejny przepis z blogu Moje Wypieki został przeze mnie wypróbowany :). Bułeczki są przepyszne:). Zrobiłam dwie wersje: z truskawkami i z jabłkami.

Składniki na ok. 9 sztuk:
* 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
* 3/4 szklanki letniego mleka
* 3 czubate łyżki cukru
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 1/4 łyżeczki soli
* 60g miękkiego lub roztopionego masła
* 12g świeżych drożdży lub 7g suchych
* 4 i 1/2 łyżeczki bułki tartej
* 400g truskawek
* 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką. Piec w temp. 190°C przez ok. 22 min. Wystudzić na kratce.

Składniki na kruszonkę:
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 5 łyżek cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego (16g), pominąć jeśli używacie cukru z wanilią
* 60g roztopionego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrobić między palcami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz