poniedziałek, 5 marca 2012

Kremówka na krychym cieście

Strasznie ubolewam nad jakością moich zdjęć, które nie wynikają z posiadania złej jakości aparatu, lecz z tego, że nie umiem jeszcze zrobić takich zdjęć, żeby zachwyciły ;-). Mam nadzieję, że z czasem dojdę do wprawy i będą lepsze.
Z braku czasu na pieczenie, podaję przepis na coś, co upiekłam jakiś czas temu.  
Niestety nie wiem gdzie znalazłam ten przepis...

Składniki:
Kruche ciasto:
* 300g mąki
* 200g miękkiego masła
*100g cukru pudru
* 1 żółtko
* 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
Składniki na kremy:
* 600ml mleka
* 4 jajka
* 220g cukru
* 110g mąki pszennej, typ 500
* 1 laska wanilii
* 140g miękkiego masła
* cukier puder do posypania

Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy. Wstawiamy na 30min do lodówki. Następnie wałkujemy prostokąt o grubości ok. 6-7mm. Z niego wycinamy dwa kwadraty o bokach 20x20cm. Każdy z nich pieczemy przez ok. 15min w temp. 175°C. Nie można ich upiec zbyt mocno, aby były delikatne. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Budyń: cukier, mąkę i jajka dokładnie mieszamy, dodajemy ziarna z laski wanilii oraz ok. 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając. Zaparzamy krem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gdy lekko przestygnie, połowę budyniu wykładamy na spód z kruchego ciasta i równo rozprowadzamy. Czekamy, aż wystygnie.
Krem budyniowo - maślany: drugą połowę budyniu wykładamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia (nie chowamy do lodówki). W tym czasie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami zimny już budyń i ubijamy, aż krem będzie miał jednolitą masę, puszystą konsystencję. Wykładamy krem na kruchy spód z zimnym już budyniem. Równo rozprowadzamy i przykrywamy warstwą kolejnego ciasta, lekko przyciskamy. Nadmiarem kremu wyrównujemy boki kremówki. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30min, do schłodzenia. Następnie kroimy kwadraty lub prostokąty i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz