Ja zrobiłam część rurek z bitą śmietaną, a część z kremem budyniowym. Apetycznie wyglądają i równie dobrze smakują :-). Warte poświęcenia czasu...
Źródło: wielkiezarcie, autor: Bunia; przepis nieznacznie zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki (ok. 55-60 rurek)
* 500g mąki
* 250g masła
* 1 cukier waniliowy
* ok. 220g gęstej śmietany
* szczypta soli
Mąkę z margaryną posiekać, dodać śmietanę oraz cukier waniliowy, dokładnie wyrobić i schłodzić w lodówce ok. 1-2godz. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować, pokroić w paski i nawijać na rurki. Wierzch posmarować białkiem przy użyciu pędzelka. Posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor w temp. 200°C przez ok. 15min.
Na nadzienie ubić ok. 700-800ml śmietany kremówki z 2-3 łyżkami cukru pudru, bądź przygotować krem budyniowy.
Krem budyniowy:
* 600ml mleka
* 4 jajka
* 220g cukru
* 110g mąki pszennej, typ 500
* 1 laska wanilii
Krem
budyniowy: cukier, mąkę i jajka dokładnie mieszamy, dodajemy ziarna z
laski wanilii oraz ok. 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko wlewamy do
garnka, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę
jajeczną, cały czas energicznie mieszając. Zaparzamy krem do momentu,
gdy zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Smacznego :-)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz