Źródło: mojewypieki.
Składniki na spód:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 220g masła
* 1 łyżka smalcu (ja nie dodawałam)
* 5 łyżek cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 żółtek
Ponadto:
* 1,5kg jabłek, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
* 5 białek
* 3/4 szklanki cukru
* kilka łyżek bułki tartej
Wszystkie składniki na spód zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce. Foremkę o wymiarach 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez ok. 15min w temperaturze 170°C.
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.Piec ok. 30-40 min w temp. 170°C.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz