sobota, 3 marca 2012

Jabłecznik z pianką

Dziś przepis na przepyszny jabłecznik:-). I pomyśleć, że jakiś czas temu nie lubiłam jabłeczników...a przecież ich się nie da nie lubić ;-).
Źródło: mojewypieki.

 Składniki na spód:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 220g masła
* 1 łyżka smalcu (ja nie dodawałam)
* 5 łyżek cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 żółtek
Ponadto:
* 1,5kg jabłek, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
*  5 białek
* 3/4 szklanki cukru
* kilka łyżek bułki tartej

Wszystkie składniki na spód zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce. Foremkę o wymiarach 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez ok. 15min w temperaturze 170°C.
 Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.Piec ok. 30-40 min w temp. 170°C.
Smacznego! :-)  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz