czwartek, 30 czerwca 2016

Dżem z truskawek, czereśni i brzoskwiń

To ostatnia chwila na zrobienie tego dżemu, bo truskawki już się kończą ;).


Składniki:
* 350g truskawek
* 350g czereśni
* 350g brzoskwiń
* 150g cukru
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 płaskie łyżeczki masła

Owoce myjemy. Usuwamy szczypułki od truskawek, większe kroimy na połówki lub ćwiartki. Z czereśnie wyjmujemy pestki, z brzoskwiń również i kroimy je na mniejsze części. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy, aż owoce puszczą sok, zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę na minimalna i gotujemy przez 1godzinę, wyłączamy, studzimy, chowamy do lodówki. Następnego dnia, znów zagotowujemy, gotujemy przez 1godzinę, wyłączamy, studzimy i chowamy do lodówki. 3-go dnia postępujemy tak samo. Podczas gotowania dżem musimy często go mieszać, żeby nam się nie przypalił. Jeśli nie mamy czasu na 3-dniowe gotowanie dżemu możemy go zrobić w ciągu jednego dnia gotując przez około 3 godziny, ale smaczniejsza wersja jest ta wymagająca 3dniowego gotowania :). Gotowy, dżem powinien być gęsty (warto pamiętać, że dżem ostudzony będzie bardziej gęsty niż ten świeżo zdjęty z ognia).
Do piekarnika nagrzanego do 100st. C wkładamy słoiczki i wyparzamy je przez 10-15minut. Wyjmujemy i nalewamy do nich gorący dżem, zakręcamy słoiczki. Dno garnka wykładamy ściereczką, układamy na niej słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.






2 komentarze: