piątek, 4 marca 2016

Ziemniaczany chlebek bezglutenowy

Oj tak, ten chleb był dla mnie dużym wyzwaniem ;)...udał się dopiero za trzecim razem :). Wymarzyłam sobie, że zrobię chlebek do żurku i nie spocznę w działaniach dopóki mi nie wyjdzie... Trochę czasu w kuchni spędziłam, ale efekt jest bardzo zadowalający :) ! Jest pyszny, pachnący ziołami, miękki i lekko wilgotny dzięki ziemniakom. Najlepszy pierwszego dnia po upieczeniu, a wprost znakomity chwilkę po wyjęciu z piekarnika - jeszcze ciepły :). Zapraszam po przepis :)!


Składniki:
na 1 bochenek
* 200g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie i rozgniecionych
* 200g mąki ziemniaczanej
* 150g mąki ryżowej
* 50g złocistego siemienia lnianego, zmielonego
* ok. 250ml ciepłej wody
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka nasion chia
* 2 łyżki oleju
* 20g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru

Drożdże pokruszyć do małego kubeczka i zasypać cukrem - zostawić do rozpuszczenia na 5-8 minut. W tym czasie do dużej miski wsypujemy: obie mąki, ugotowane i rozgniecione ziemniaki, zmielone siemię lniane, sól, majeranek, nasiona chia oraz olej - dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach: 22 x 9 cm smarujemy olejem i posypujemy mąką kukurydzianą.
Rozpuszczone drożdże dodajemy do składników suchych naszego chleba. Następnie stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut, ciasto będzie kleiste, ale takie ma być. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 50-60minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy, ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 30-40 minut. delikatnie smarujemy wyrośnięte ciasto olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Pieczemy przez 45-50minut, wyjmujemy i studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz