czwartek, 3 marca 2016

Wielkanocny żurek bezglutenowy :)!

Już niedługo Wielkanoc...a u mnie w kuchni już nią pachnie :)! Co wyszło z tych zapachów i godzin spędzonych w kuchni? Między innymi bezglutenowy żur.
Jak wiadomo do żurku potrzebny jest zakwas, ale ja poradziłam sobie bez niego :). Jak? Zamiast niego użyłam zsiadłego mleka. Naprawdę wychodzi bardzo pyszny żur idealny na Wielkanocne śniadanie :)! Zapraszam po przepis :).


Składniki:
* 1,5l wody
* 3 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 1/4 selera
* 2-4 liście pora (zielona część)
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* 2 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* 5 ziarenek czarnego pieprzu 
* mała szczypta kminku
* 1 płaska łyżka soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* 3/4 szklanki zsiadłego mleka
* 1 łyżka suszonego majeranku
* 2 łyżeczki chrzanu
* 1 łyżka oleju
* sól i pieprz, do smaku
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody
* 100g śmietany kremówki 30%
* ugotowane jajka i/lub biała kiełbasa

Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody.
Marchew, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek obieramy i myjemy, wkładamy do garnka. Liście pora oraz natkę pietruszki, myjemy i dodajemy do garnka. Następnie dorzucamy: liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarenkach, kminek oraz 1 płaską łyżkę soli. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy ok. 30-40minut, aż warzywa będą miękkie.
Warzywny wywar przecedzamy przez sito, dopełniamy gorącą wodą do objętości 1,5l. Z ugotowanych warzyw możemy zostawić kilka marchewek - przydadzą się do podania żurku, a resztę wyrzucamy.
Zsiadłe mleko blendujemy ze szklanką gorącego wywaru, powoli wlewamy do garnka i mieszamy. Na powierzchnię wypłynie biały twaróg, który oddzieli się od serwatki - zbieramy go za pomocą gęstego sitka, tak aby oczyścić nasz żurek. Następnie dodajemy: majeranek, chrzan, cukier, olej i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę kremówkę rozrobioną z kilkoma łyżkami żurku.
Podajemy z ugotowanymi jajkami i/lub białą kiełbasą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz