wtorek, 15 marca 2016

Placuszki warzywne z sosem pomidorowym i jajkiem w koszulce

Ostatnio bardzo polubiłam robienie jajek w koszulkach i wpadłam na pomysł, żeby połączyć je z warzywnym placuszkiem i sosem pomidorowym. Pyszności :)!


Składniki:
ok. 9sztuk dość dużych placuszków
* 1 kg ziemniaków, nieobranych
* 500g marchewek (ok. 5 sztuk)
* 1 cukinia
* 1 duża cebula
* 4 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekkim czubkiem
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* mała garść listków bazylii
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1/4 łyżeczki papryki ostrej
* sól i pieprz, do smaku

Sos:
* 50g przecieru pomidorowego
* 150ml bulionu warzywnego
* 20ml śmietany kremówki 30%
* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody
* 1/4 łyżeczki suszonego oregano
* 1/4 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka oleju
* sól i pieprz, do smaku

Oraz:
* jajka
* biały ocet winny

Placuszki: Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy. Cukinię myjemy i odkrawamy końcówkę. Cebulę, ząbki czosnku obieramy. Wymienione warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy posiekane listki natki pietruszki i bazylii, paprykę słodką oraz ostrą, sól i pieprz, mieszamy. Na sam koniec dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz olej, dokładnie mieszamy. Formujemy dość grube placuszki, lekko je odciskając z nadmiaru soku i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 180st. C i pieczemy ok. 60minut. Wyjmujemy i podajemy sosem pomidorowym oraz jajkiem w koszulce.

Sos: W rondelku zagotowujemy bulion, zmniejszamy ogień na najmniejszy. Doprawiamy oregano, cukrem, solą oraz pieprzem. Wlewamy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, zwiększamy temperaturę i zagotowujemy. Wyłączamy ogień i wlewamy śmietanę kremówkę rozrobioną z kilkoma łyżkami gorącego sosu, mieszamy.

Jajko w koszulce: W rondelku zagotowujemy 1l wody, dodajemy 3 łyżki octu winnego. Zmniejszamy ogień i łyżką zaczynamy dość szybko mieszać wodę na środku rondla, tak żeby zrobił się wir i delikatnie wylewamy jajko na gorącą wodę. Delikatnie "nagarniamy" białko na żółtko, tak żeby się w nim schowało. Gotujemy ok. 2-3minut (białko musi być ścięte a żółtko idealnie płynne) i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy.







2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis na placuszki. Wygladaja apetycznie i koniecznie muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Polecam, całość naprawdę bardzo smacznie ze sobą współgra :).

      Usuń