środa, 16 marca 2016

Mazurek z kremem pistacjowym, bezglutenowy

Mój pierwszy w życiu mazurek :). Oj, wyszedł baaardzo udany :), ale koniecznie użyjcie do niego pokruszonych bezików - bez nich to nie będzie ten sam smak...! :) Zapraszam na moją słodko - słoną wersję mazurka.


Składniki:
Ciasto:
* 70g mąki ryżowej
* 60g mąki ziemniaczanej
* 30g mąki kukurydzianej
* 50g cukru
* 50g masła
* 2 żółtka
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche)

Krem pistacjowy:
* 70g pistacji, ważonych w łupinkach
* 200g serka mascarpone
* 150g śmietany kremówki 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody

Oraz do dekoracji:
* kilka sztuk bezików
* kilka pistacji obranych i drobno posiekanych

Ciasto: Do miski wsypujemy wszystkie mąki, cukier oraz sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i palcami rozcieramy jak kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto (jeśli trzeba dodajemy też śmietanę). Foremkę o wymiarach 21cm x 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy w niej dno przygotowanym wcześniej ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krem: Pistacje obieramy i mielimy w młynku do kawy. Serek mascarpone i śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na samym końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę, łączymy.
Dodajemy zmielone pistacje i za pomocą szpatułki, łączymy je z ubita masą.
Ok. 1/3 kremu umieszczamy w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki, a pozostałą część rozsmarowujemy równo na przestudzonym cieście.
Za pomocą rękawa cukierniczego wykonujemy zdobienia naszego mazurka. Całość posypujemy pokruszonymi bezami i posiekanymi pistacjami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz