sobota, 12 marca 2016

Babeczki cytrynowe z lukrem migdałowo-cytrynowym

Cicho się tu u mnie zrobiło ;)...Miałam z Amelką 3 dni intensywnego wypoczynku...nie, nie, nie my nigdzie nie wyjechałyśmy. Miałyśmy gości - odwiedziły nas okropne wirusy.
Nie lubimy grypy. Już jest lepiej, wracam z kolejnym postem i moją propozycją na Wielkanoc :).


Składniki:
12-14sztuk
* 150g mąki ryżowej
* 150g mąki ziemniaczanej
* 50g mąki kukurydzianej
* 2 jajka
* 150g cukru
* 70g masła
* 50g jogurtu naturalnego
* skórka otarta z jednej cytryny (uprzednio wyszorowanej i sparzonej)
* sok z jednej cytryny
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier migdałowo-cytrynowy:
* 100g cukru pudru
* 20g migdałów, zmielonych
* ok. 1/3 soku wyciśniętego z 1 cytryny
* woda 

Przygotowujemy silikonowe foremki do babeczek (jeśli mamy metalowe to smarujemy je masłem i posypujemy cienką warstwą mąki ziemniaczanej). Piekarnik nagrzewamy do 180st. C.
Do miski wsypujemy mąki oraz sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy. W rondelku umieszczamy masło i roztapiamy je, dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez ok. 4 minuty do częściowego rozpuszczenia się cukru (ciągle mieszamy). Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, podgrzewamy, topimy masło i łączymy składniki. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Dodajemy jogurt naturalny oraz jajka, łączymy za pomocą trzepaczki i dodajemy do przygotowanych wcześniej mąk, mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto rozlewamy do przygotowanych foremek - nalewałam go prawie do pełna ;). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30minut. Wyjmujemy i studzimy.
Lukier: W miseczce umieszczamy cukier puder, zmielone migdały i sok z cytryny, dodajemy tyle wody, żeby uzyskać konsystencję niezbyt gęstego, ale też niezbyt lejącego się lukru, dokładnie łączymy i polewamy lukrem babeczki.
* Ozdoby na moich babeczkach to roztopiona gorzka czekolada rozlana do silikonowych foremek do czekoladek ;).










2 komentarze: